---   Sitemize Hoş Geldiniz!   ---    Ziyaretçi Defterine Yorumlarınızı yazabilirsiniz.   ---   İyi gezintiler.   ---   

24.04.2011

Duyduk Duymadık Demeyin !


Bu Yıl ki Geleneksel Hıdrellez Hayrı 7 Mayıs 2011 Cumartesi Günü

Geleneksel olarak her yıl Mayıs ay'ı içerisinde, Köyün ileri gelenleri tarafından belirlenen bir  günde  yapılan  ve  herkesin davetli olduğu Hıdrellez Hayrının bu yıl ki tarihi 7 Mayıs 2011 Cumartesi.

Hıdrellez, bütün Türk dünyasında bilinen mevsimlik bayramlardan biridir. Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan hıdrellez günü, Hızır ve İlyas Peygamber’in yeryüzünde buluştukları gün olması nedeniyle kutlanmaktadır. Hızır ve İlyas sözcükleri birleşerek halk ağzında hıdrellez şeklini almıştır. Hıdrellez günü,  6 Mayıs'tır.

21.04.2011

Yoğurt ilk kez nasıl mayalandı?

Sofralarımızın vazgeçilmezi yoğurdun sütten dönüşmesini sağlayan mayadır. Peki elimizde yoğurt mayalamak için eski yoğurt bulunmuyorsa ne yapmalıyız? Ya da ilk yoğurdun mayası nedir? İşte yoğurdun bilinmeyenleri; 
Artık dünya internet dünyası, yazdım ve arama motoruna sordum; işte gelen yanıt: "Sütten ürettiğimiz besinlerden biri de yoğurttur. Yoğurt, süt proteinlerinin fermentasyonla çökelmesi sonucu oluşan pıhtıdan ibarettir. Genelikle kaynatılıp ılık hale getirilen süte az miktarda eski yoğurdun eklenmesiyle yapılır. Ilık olan sütün ortasına, daha önceden aynlmış ve suyla karıştırılarak inceltilmiş bir miktar yoğurt yavaş yavaş eklenir. Üzeri kapatılır ve soğumaya alınır.

İlk yoğurdun mayası nedir?
Bu soruların yanıtlan araştırıldığında, "göçebe olarak yaşayan atalarımızın karınca yumurtasından yoğurt yaptığına dair bilgiler edinildi. Bunun üzerine ilk yoğurdun karınca yumurtasından mı, karınca toprağından mı, ya da normal topraktan mı mayalandığını kanıtlamak için araştırmalar yapıldı.

2.04.2011

Nisan Yağmurları Adeta Şifa Kaynağı

Selçuklu döneminde ''şifalı'' olarak kabul edilen, kaplarda biriktirilip misafirlere, hastalara verildiği gibi yemeklerde de kullanılan nisan yağmuru ile ilgili Anadolu'da ilginç gelenekler var.

AA muhabirinin yaptığı araştırmaya göre, İç Anadolu Bölgesi'nde yağmurun en bol olduğu ve hububatın suya ihtiyaç duyduğu dönemde yağan nisan yağmurları, bölge insanı için bolluk ve bereket anlamına geliyor.

Anketimize Katılırmısınız?

Mesaj Kutusu