---   Sitemize Hoş Geldiniz!   ---    Ziyaretçi Defterine Yorumlarınızı yazabilirsiniz.   ---   İyi gezintiler.   ---   

Köyümüz Hakkında Bilgiler

Konumu
İlçe Merkezine 27 km, İl merkezine 77 km. ve  kaplıcalarıyla ünlü Gönen’e ise 27 km.   olan Orhanlar köyü; Doğusunda Koyuneri köyü, Batısında Değirmendere köyü, Kuzeyinde, Sebepli ve Söğüt, Güneyinde Göloba ve Danişment köyleriyle çevrilidir. Denizden yüksekliği 125 metredir 

                            
                                        Daha Büyük Haritayı Görüntüle

                           

Nüfusu
1960 - 1970’li yıllarda 1.000 küsürleri bulan köyün nüfusu, 80’li ve 90’lı yıllarda şehirlere göçün hız kazanmasıyla büyük ölçüde düşmüştür. Göçün sebepleri, ekonomik ve sosyal yaşam düzeyini yükseltme arzusu, aile büyükleriyle geçimsizlik ve en başta gelen sebebi ise “Köyde durana kız verilmez.” anlayışı, yani evlenebilme isteğidir. Köyümüzden en fazla göçün olduğu yerleşim yerleri; İzmir, Balıkesir, Bandırma ve Soma’dır. Şu an  İzmir’de yaşayan Orhanlarlıların, Köyün mevcut nüfusundan fazla olduğu bilinen bir gerçektir. 2007 nüfus sayımına göre köyün nüfusu 195 erkek 211 kadın olmak üzere toplam 406' dır.



Ekonomi
Ekonomik hayatın temeli tarım ve hayvancılığa dayanır. 1794 hektar arazisi vardır. Bu arazinin yaklaşık 748 hektarında tarım yapılmaktadır. Köyümüzde 643 büyükbaş, 800 küçükbaş hayvan vardır. 


Diğer Genel Bilgiler
13-15 Haziran tarihlerinde Hayvan ve Emtia Panayırı düzenlenen köyümüzde her Pazar günü köylülerin ve komşu  köylülerin ihtiyaçlarını karşıladığı Pazar kurulmaktadır.

Köyümüzde 1 Cami, 3 Bakkal, 1 Ekmek Fırını, Tarım Kredi Kooperatifi, Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, 1 kahvehane ile köylülerin ve misafirlerin hoşça vakit geçirip dinlenebilecekleri şirin 1 çay bahçesi mevcuttur.

Nahiye Müdürlüğü olduğu dönemlerde bir Jandarma Karakolu olan köyümüzde yakın tarihe kadar 1 ebe ve bir ziraat teknisyeni de mevcut idi.

Ayrıca, Askeriye, emniyet, sağlık, eğitim ve benzeri birçok alanda, Türkiye’nin dört bir yanında görev yapan şahsiyetlerin yetiştiği ve 2010 yılına kadar var olan İlköğretim Okulu öğrenci azlığından dolayı taşımalı eğitime geçilmesi ile 2009-2010 Eğitim Öğretim dönemi sonunda kapanmıştır.




Folklor
Köyde halk dansları olarak, Nina( kadın oyunu), Harmandalı, zeybek, karşılama, çiftetelli, holda oyunları oynanmaktadır.  

Maniler
Evlerinin önü fırın,
Durun yengeler durun
Benim yarim alanları,
Vallah billah vururum

                                       Kapıları mandızı
                                       Sallanır bazı bazı,
                                       Yolla oğlan dünürü
                                       Elimden gelir yazı.

                                                                       Asmalarda üzüm var.
                                                                       Benim sende gözüm var.
                                                                       Gel birazcık yanıma
                                                                       Sana bir çift sözüm var









Kaynak : 
"Geçmişten Geleceğe Balya" Kitabı,












Anketimize Katılırmısınız?

Mesaj Kutusu