Köyümüzün kuruluşu hakkında kesin bilgi olmamakla birlikte, köyün eski ismi Okçular olduğu, daha sonra Orhan isminde birinin gelmesiyle birlikte Orhanlar olarak anıldığı söylenmektedir. Köy Karesioğulları Beyliği (1300-1354) zamanında veya Osmanlı Devletinin Rumeliye geçisi sırasındakurulmuştur. O zaman ki isminin Okçular ( veya Atçılar ) olduğu sanılmaktadır. Daha sonra İstanbulun fethi ( 1453 ) sırasında veya Orhan gazi zamanında köye Orhan gazi soyundan, bir aşiret beyi( muhtemelen sipahi) ve Hasan beyin gelmesiyle Orhanlar diye anılmaya başladığı sanılmaktadır. 1940’lı yıllara kadar, şu an Çanakkale’nin Yenice ilçesine bağlı Pazarköy Beldesi , Gönen’e bağlı Sebepli Köyü olmak üzere diğer civar köylerin de bağlı olduğu bir nahiye konumunda olan Köyün nüfusunun büyük çoğunluğunu sırasıyla, Manavlar ( Bir göçebe Türk boyu ), Yörükler ve 93 Harbinde gelip yerleşen Muhacirler oluşturur.
Yukarıda gördüğünüz Fotoğraftaki Köprü, şu an köyümüzde parkın yanında mevcut olan Koca Köprünün bir kaç metre alt tarafında, eskiden bulunan ahşap köprüdür. Fotoğraf 1935 yılında çekilmiştir. Fotoğraftaki kişiler AYALP ailesinin mensuplarıdır. Köprü üzerindeki resimde orta kısımda şapkalı ve hafifçe yan duran kişi zamanın Orhanlar Nahiye Müdürü Zihni Ayalp, hemen solundaki ise eşi Şefika ve çocukları, Nevzat ve Ayten'dir. Zihni Bey, Köyümüzde iki - üç yıl Nahiye Müdürlüğü, bir - iki yıl da Balya'da Kaymakam Vekilliği yapmıştır. Aşağıdaki diğer eski Fotoğraf ise 1935' lerde Köyümüzde çekilmiş Ayalp ailesine ait bir Fotoğraftır.
Tarihe ışık tutan bu bilgileri ve fotoğrafları gönderen, 1935'li yıllarda Köyümüzde Nahiye Müdürlüğü yapan Zihni AYALP'IN torunu Ömer Ruhi ERYURT'A teşekkür ederiz.
Kaynaklar :
"Geçmişten Geleceğe Balya" Kitabı,
www.balya.gov.tr